Nalewka z pędów sosny kojarzy się z właściwościami leczniczymi problemów z gardłem oraz dróg oddechowych w przypadku kaszlu suchego i mokrego, ponieważ działa wykrztuśnie. Pomaga zwalczyć każde przeziębienie  i grypę, działa bakteriobójczo. Jest  również wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jednak wiele uroków ma sporządzanie samodzielnie nalewki z młodych pędów sosny i spożywanie jej profilaktycznie w małych ilościach w czasie wzmożonych zachorowań.

W naszej propozycji nalewki jest ona bardzo smaczna – słodka i aromatyczna.

„Nalewkę z pędów sosny, a w zasadzie ze zbieranych wiosną młodych, jasnozielonych przyrostów, robi się bardzo podobnie. W momencie ułożenia odrostów przesypanych cukrem w słoju, należy je zalać alkoholem. Wystarczy 1/10 objętości. Kiedy w słoiku pojawi się większa ilość puszczonego soku, a cukier prawie się rozpuści, należy wlać resztę spirytusu.

Na 1 kg pędów i 1 kg cukru potrzebny będzie 1 l alkoholu. Jeśli chcesz, by nalewka była łagodniejsza, możesz wymieszać spirytus w dowolnej proporcji z wódką. Od tego momentu wszystkie pędy powinny być zakryte alkoholem – trzeba je dobrze docisnąć. Te, które wystają ponad wodę mogą ściemnieć i stać się gorzkie, co zepsuje cały smak nalewki. Pamiętaj, żeby nalewki nie rozcieńczać wodą – stanie się mało wyrazista, smak znacznie się rozmyje.

Szczelnie zamknięty słój powinien stać w nasłonecznionym miejscu przez mniej więcej 3 miesiące. Po tym czasie należy zlać płyn – można to zrobić przez gęste sitko albo gazę, by nalewka była klarowna. Tak przygotowana nalewka z igieł sosny może stać przez kilka miesięcy. Jest słodka, a smak alkoholu jest praktycznie niewyczuwalny.”

Smak możesz zmienić, jeśli do nalewki dodasz miód spadziowy. Dzięki temu nalewka będzie miała zupełnie inny posmak, bardziej delikatny. Miód także ma właściwości lecznicze, więc taki preparat lepiej sprawdzi się w czasie przeziębienia lub grypy.

Nalewkę z sosny można połączyć także z nalewką z malin. Taka mieszanina zadziała jak najlepszy antybiotyk. Równie dobrze skutkuje połączenie z nalewką z czarnego bzu. W obu wersjach jest to po prostu wyjątkowy przysmak.

 

https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-sosny-przepisy-i-przygotowanie-krok-po-kroku/

 

„Na zdrowie!” 😉

Start typing and press Enter to search