Idąc za bardzo modnymi dzisiaj trendami medycyny naturalnej, która czerpie mocno z tradycji ludowej chcieliśmy odświeżyć i przypomnieć Państwu o niezwykle skutecznych metodach na wiele dolegliwości zdrowotnych, a zaczerpniętych bezpośrednio z lasu. Mamy tu na myśli tłuszcze zwierzęce. Nie do przecenienie są ich walory medyczne, a dostępność na rynku, dzięki myśliwym, wciąż możliwa.

Tłuszcz z borsuka jest powszechnie zalecany w przypadku gruźlicy płuc, przewlekłego zapalenia oskrzeli, astmy, wrzodów żołądka i dwunastnicy, obniżonego poziomu hemoglobiny oraz chorób układ pokarmowego.

W tłuszczu borsuka znajdują się duże ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych – Omega- 3 i Omega-5, a także witaminy A, B2, B5, B6, PP oraz mikroelementy. Sadło borsucze skutecznie pomaga w leczeniu grypy i przeziębień, astmy, chorób oskrzeli i płuc. Zwiększa odporność organizmu. Posiada cały szereg właściwości tj. bakteriobójczych, przeciwzapalnych, stymulujących układ odpornościowy. Ponadto wzmacnia siły witalne. Działa ochronnie na wątrobę w okresie antybiotykoterapii bądź stosowania innych leków, a także chemioterapii. Tłuszcz z borsuka jest również szczególnie zalecany w przypadku  obniżenia libido (potencji); zwyrodnienia stawów i kręgosłupa.Posiada zastosowanie zewnętrzne, jak również spożywcze.

W tradycji stosowano również tłuszcz wilczy, lisi, psi, z kozła, z bociana i inne w zależności od dostępności i możliwości finansowych pacjentów, ale np. na tłuszcz z jeża mogła sobie pozwolić większa część chorujących 🙂

Polecamy lekturze niezwykle ciekawy artykuł pt. „Zastosowanie środków leczniczych pochodzenia zwierzęcego w medycynie ludowej”. O naturalnych afrodyzjakach i nie tylko 🙂

polecamy sięgać po zdrowie z natury!

Start typing and press Enter to search